Menu Minum Petang Ni

Tadi lepas mkn tenghari tiba tiba tekak terliur nak makan puding jagung…ermm..kebetulan ada jagung tin dalam KC, so petang ni buat puding jagung versi mudah…(adapt n adopt dari blog SUDIPKAYU)

1 pint santan cair @ susu cair-in my case, ada susu cair/santan or takde ke, both ways pun ok…lemak atau tanpa lemak
4 sudu besar tepung kastard
20 gram sweetcorn dlm tin (suka hati nak kisar @ biar dia berbiji2, aku suke versi berbiji aje)
4 sudu besar gula-ni aku kuragkan sebb abah nabil tak suka manis sgt
Secubit garam

Cara2:

Campurkan tepung dgn gula. Gaul rata. Kemudian, campurkan 8 sudu susu cair . Pastikan bancuh rata sehingga tidak berbintil.
Masukkan adunan dlm periuk untuk dimasak, aku guna Vision so senangle dia cepat panas,tapi bab membasuhnye pulak lambat hilang daki. Masak dgn api perlahan,pastikan adunan dikacau kerap utk mengelakkan ia masak berbintil dan berkerak.Masak sehingga adunan berkilat dan tidak melekit

ps:resultnya okla, simple looking sesimple recipenye..minum dgn tea strawberry cap ahmad..although tak sepresentable cantik mcm kat kedai..hehe,tp abah Nabil kata..OKLA….gambo kendianla ye..aku malas nak upload..anak tengah sebuk nak main camera hp

One thought on “Menu Minum Petang Ni

Komen di Sini

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s