Baiki mesin jahit sendiri

Baiki mesin jahit sendiri telah menjadi bidang perniagaan Tony Asef sejak 25 tahun yang lalu. Pada waktu itu, beliau mempunyai pengetahuan yang sedikit tentang membaiki mesin jahit. Beliau masih mengingati dahulu beliau mencari-cari seseorang untuk mengajar semua selok belok, semua trik perbaikan mesin jahit. Tapi sayangnya tidak ada satu pun buku yang sedia ada! Setelah hampir 21 tahun dalam perniagaan ini, beliau telah memutuskan untuk menuliskan semua pengetahuan susah payah dan trick-of-trade dalam buku ini secara langkah-demi langkah. Beliau bertekad ingin mengajar orang lain bagaimana melakukan perbaikan sendiri mesin jahit di rumah untuk diri sendiri atau sebagai sebuah perniagaan.

Berikut ini hanya sebahagian dari apa yang anda akan belajar dengan beliau untuk memahami langkah demi langkah:

Anda akan di ajar bagaimana thread semua gaya yang berbeza dari mesin jahit, dan bagaimana angin gelendong dan memilih jarum yang sesuai.

Anda akan ditunjukkan cara yang sebenar membersih dan membubuh minyak plincir untuk semua mesin jahit yang berbeza, dan bagaimana untuk memeriksa pelbagai bahagian yang haus dan rosak. Anda juga akan ditunjukkan cara untuk memeriksa masalah seperti bunyi bising, benang putus, jarum patah, jahitan yang tidak kemas, lompatan jahitan, dll.

Beliau akan menunjukkan bagaimana meluruskan arah jarum dengan presser bar dan menentukan tahap pedal kaki pada semua mesin jahit.

Beliau akan menunjukkan anda bagaimana untuk memeriksa motor, lampu, dan kabel kawalan untuk pelbagai masalah.

Beliau akan menunjukkan cara untuk sebenar untuk menetapkan timing needle bar, hook atau shuttle, mekanisme jahitan, dll, sehingga mesin jahit akan menjahit sempurna pada semua jenis material sebagai jaminan kepada pelanggan ANDA yang berpuashati atau ahli keluarga jika anda menjahit untuk suami dan anak-anak.

Beliau akan menunjukkan cara untuk menetapkan ketegangan dalam setiap mesin jahit yang berbeza dengan menggunakan setting gauge sedia ada.

Manual yang universal ini sesuai untuk kebanyakan jenis mesin jahit (Singer, Brother, Kenmore etc), oleh yang demikian anda tidak akan menghadapi masalah dalam baiki mesin jahit.

About these ads

35 thoughts on “Baiki mesin jahit sendiri

  1. saya ada masalah dengan mesin jahit ne,modal lama…
    mesin ne baru ja 8bulan dibeli dan belum pernah dia pakai lagi,tetapi selepas tu saya cubalah mesin ni masalahnya mesin jahit tidak boleh menjahitlah pula maksudnya tidak boleh berjalan untuk menjahit lah
    apa masalh tu

  2. berat jugak masalah ni. mesin model lama tapi baru beli tak pernah pakai. nak tanya masa install ada try mesin ni tak dan nampak dia berjalan. try sendiri ke atau tokey kedai yang jalankan. kalau sebelum ni belum pernah menjahit maksudnya mungkin awak belum mahir lagi. cuba call kedai. kalau dia pun tak boleh jalan maksudnya sumting wrong mesin tu tapi kalau dia on ok jer maksudnya awak dah lupa cara nak pakai…

  3. saya mempunyai mesin jahit singer yang besar tu,(yang boleh jahit sulam) masaalah saya benang atas longgar ….

  4. saya ada maslah…kenapa bila nak ON mesin jahit tetiba fuis utama jatuh…trip 1 rumah..saya baru beli dari kdai singer…xsmpai setahun lg..

  5. kebetulan ke atau memang tiap kali on mesin tu fius jatuh? ooo fius jatuh … trip la tu. mesin tu ada wiring yang tak betul. paling mudah cek plug mesin takut ada wiring dalam yang warna coklat, kuning, hijau yang tersentuh satu sama lain. senang citer ada litar pintas dalam mesin atau plug dia. cuba juga pasang mesin kat plug yang lain.

  6. kalau gitu confirm, wiring kat mesin problem. kalau ada wayar koyak, terdedah dan menyentuh wayar lain yg terdedah jugak tula yg dinamakan short circuit …

  7. Hi….sy de masalah ngan mesin jahit sy..bila menjahit benang bawah tdk melekatlah…nak2 bila jahit zig zag..mmg tk menjadi.hanya benang atas saje yg lekat…sy dh try mcm2 cara…tp tk de perubahan pun…org kata timing lari…tahu tak cara2 nk betulkannya tanpa hantar ke kedai….terima kasih ye atas bantuan….

  8. hi…sy mempunyai msalah dgn Mesin jahit sy…benang bawah td melekat…nak2 bila jahit zig zag…mmg tk mjadi…dh mcm2 cara sy cuba tp tk berjaya…org kata timing lari…tahu tak cara nk menyelesaikannya tanpa hantar ke kedai…terima kasih atas bantuannya…

  9. hi…sy nak tanya skitlah…mesin jahit saya ade problem…jahitan bawah tidak mengena…orang kata timing lari…ada cara tak utk selesaikan masalah ni tanpa hantar pd technician…terima kasih atas bantuannya..

  10. kena hantar gak pd technician..psl timing bkn benda yg blh setting agak2. ada spec tertentu. technician tau mana yg ptt adjust..

  11. Saya ada mesin jahit kaki modul lama….bila jahit je benang bawah berserabut…..sebelum ni ok je sebab saya dah meggunakanny 20thn lebih

  12. mesin jahit singer 2662,hasil jahit nya loncat-loncat terus kalau di pakai pada bahan yang tebal.ada yang punya solusi ?

  13. nak tanya mcm mana nk btlkan mesin ni…
    sya jahit pemukaan atas kain ok je… tp tgk kat kain sebelah bwh benang jg kusut.

  14. nak tanya saya ada pada jahitan,apabila menjahit benang atas cantik je,,tapi bila benang bawah teruk…apa masalahnya ye..sbb saya dah tukar sekoci masih mengalami masalah yang sama…adakah ini disebabkan timming jugak..

  15. Assalam mualaikum… masalah mesen jahit yg saya dpt dari ibu saudara baru-2 ni agak pelik.. kali pertama saya guna, benang x lekat pada kain yg hendak dijahit. sekejap lekat, sekejap x lekat.. mcm mana saya nak buat yer?

  16. mesin jahit singer saya model lama..baru2 ni dh hantar service..mcm tu gak..jahit xmelekat kdang2 melangkah2..mcm mana nk buat tu..

  17. nk tnye,,mesin jahit sy asyik2 putus benang,,,mslh kt ner erk,,,??? minyak dh bubuh bnyk dh,,,,mesin jahit lma,,,

  18. Macam mana ye utk mmbaiki gigi yg mnggerakkan kain kepada norml .? Giginya hnya brgerak ke atas dan kebawah mnyebabkan kain x trjahit

  19. Sy pkai mesin jhit br0ther 6127,,,sy nk tanye nape lampu mesin tetibe padam?sy ada try bkk tmpt dia punya b0dy than psg blk tp lampu msh jga padam?kenapa ye?

  20. Sy ad mesin brother xl-2630 selalu je benang bawah longgar n benang atas berbiji2…macam mne nk baiki sendri

  21. Salam.. Nak tanya, mesin jahit jenis singer highspeed. Tak smpai stahun pkai.. Skang ni kalo on suis dia kena tunggu lama baru leh jahit.. Kadang2 sampai da bau hangus.. Bau karbon dia kot.. Tp sy xpsti- boleh tolong tak?

Komen di Sini

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s